Landen die deel uitmaken van de GCC (Gulf Coöperation Council) hebben dit jaar miljarden dollars toegezegd om de Syrische vluchtelingenstroom in goede banen te leiden. Golfstaten lopen voorop in het organiseren van benefieten voor de vluchtelingen die het geweld in Syrië zijn ontvlucht. Tevens huisvesten de landen gezamenlijk miljoenen vluchtelingen uit Syrië, Birma en Pakistan. Humanitaire organisaties uit de regio draaien overuren om alle hulpgoederen naar de behoeftigen te transporteren. In januari 2014 werd tijdens een inzamelingsconferentie maar liefst US$ 2.4 miljard toegezegd door de Golfstaten: een record volgens de VN.
Het Koninkrijk der Saudi Arabië is tezamen met Koeweit voorloper in het bijstaan van de behoeftige vluchtelingen.
De Saudische Prins Alwaleed bin Talal heeft tijdens zijn bezoek aan de Za’tari vluchtelingenkamp in Jordanië Syrische vluchtelingen uit Idlib bezocht.
Saudische humanitaire activiteiten
Saudi Arabië is actief in alle gebieden waar de nood hoog is. In Libanon heeft Saudi Arabië een vluchtelingenkamp opgezet in Al-Marj, Bekaavallei. Verder worden er 52 scholen gebouwd voor de vluchtelingen in opdracht van de Saudische Educatieve Instelling. De Saudische overheid steunt verder gezinnen in Saida, Tripoli, Baalbek en Beiroet. Sinds 2013 is hiervoor miljarden US dollars aan steun uitgetrokken.
Geen behoefte aan publiciteit
Wij verrichten goede daden waarbij je haren recht overeind zullen staan. Echter geloven wij tegelijkertijd dat men het verrichten van goede daden voor zichzelf moet houden. Niet alle humanitaire activiteiten worden bekend gemaakt bij het grote publiek.
Tonnen aan Saudische hulpgoederen zoals voedsel en kledij vinden hun weg naar de hulpbehoeftigen in Libanon, Turkije en Jordanië.
Naast duizenden prefab-containerwoningen worden er ook prefab-moskeeën geïnstalleerd in alle vooraanstaande vluchtelingenkampen. Foto: De ‘Aisha-Moeder der gelovigen’ moskee in de Za’tari vluchtelingenkamp te Jordanië.
500.000 Syrische vluchtelingen aanwezig in Saudi Arabië
In de media rept men recentelijk over de opname van Syrische vluchtelingen in Saudi Arabië. Men claimt hierbij dat er zich geen vluchtelingen bevinden in het Koninkrijk. Niets is minder waar: sinds het begin van de Syrische burgeroorlog zijn ruim een half miljoen Syriërs opgenomen in het land. Eind 2011 waren dat er 220.000, nu, vele jaren later, zijn er tussen de 550.000 en 750.000 Syriërs in het land. Saudi Arabië kent officieel geen vluchtelingenbeleid, waardoor de vluchtelingen normaliter niet als “vluchteling” worden geregistreerd.
Volgens Mohammed Khalid Alyahya, lid van de Saudi Arabian King Faisal Centre For Research And Islam Studies zouden de beweringen gebaseerd zijn op het officiële “vluchtelingenaantal”, wat uiteraard “0” is aangezien vluchtelingen niet in Suadi Arabië als zodanig worden gezien.
De honderdduizenden Syriërs die sinds het begin van de oorlog in Syrië in Saudi Arabië zijn opgenomen hebben allen visas gekregen. 3.000 van hen ontvingen na een speciale Koninklijke toestemming studiebeurzen om een universitaire opleiding te beginnen in Saudische universiteiten.
Alle bezoekers (ze worden geen vluchtelingen genoemd) hebben in Saudi Arabië recht op gezondheidszorg en huisvesting.
Mohammed Khalid Alyahya vervolgt: “Deze week lag de focus van de internationale media op de vluchtelingenstroom richting Europa nadat men werd wakker geschud door de hartverscheurende foto’s van jonge kinderen. De crisis duurt nu echter al ruim 4 jaar. Het lijkt er wel op alsof zij de Syriërs zijn vergeten voordat zij de foto’s zagen. 25 Miljoen vluchtelingen, daar gaan wij nu naartoe. Er ligt geen concreet actieplan om de oorzaak van dit probleem aan te pakken, namelijk Bashar Al Assad.
Verslaggeefster Lyse Doucet (BBC) vroeg aan Alyahya: “De oorlog zal morgen nog niet over zijn, zal Saudi Arabië toekomstige vluchtelingen behandelen als zodanig?”
Alyahya vervolgt: “Complete gezinnen zijn ons land binnen gekomen en hebben allen visas ontvangen waardoor zij officieel worden erkend in ons land. Het feit dat zij door ons niet worden gezien als “vluchtelingen” impliceert niet dat het geen vluchtelingen zijn. Het getuigd dus van onkunde om het vluchtelingencijfer in Saudi Arabië op “0” vast te stellen. Hierdoor negeert men het feit dat er nu bijna een half miljoen Syriërs zijn in ons land die hier niet aanwezig waren voordat de oorlog uitbrak.”
“De Europeanen deden alsof hun neus bloedde wat betreft de situatie in Syrië, totdat de crisis Europa bereikte natuurlijk. Nu willen ze de schuld op ons (red. Saudi Arabië) afschuiven.” Aldus Tariq Al Shammari, de Saudische voorman van de Internationale Golf-gerelateerde Relatie Lobby Group vanuit Bahrein.
Nabil Othman, geregend representative voor de Golf-regio van de VN-organisatie UNHCR meldt eveneens dat de 500.000 Syrische “vluchtelingen” niet als zodanig worden geregistreerd, maar als “broeders en zusters in nood.”.
Ook Katar en andere Golfstaten vangen sinds geruime tijd al vluchtelingen op
Al sinds januari 2013 vangt het welvarende oliestaatje Katar vluchtelingen op. Staatspersbureau QNA meldt dat honderden Syriërs in Doha zijn opgevangen nadat de Emir van Katar, Sheikh Khalifa al-Thani daar opdracht toe gaf.
De Golfstaten (waaronder Koeweit, Katar en Bahrein) hebben de afgelopen 60 jaar vele duizenden Palestijnse vluchtelingen opgevangen. Hen kom je vooral tegen in de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi Arabië. Naast de ruim 500.000 Syrische vluchtelingen heeft Saudi Arabië ook ruim 400.000 Birmezen, 462.000 Jemenieten en ruim 220.000 Palestijnen gehuisvest waardoor het totaal aantal “vluchtelingen” om en nabij de 2 miljoen tellen. In 2013 zijn in een klap ruim 400.000 Birmezen genaturaliseerd omdat zij in eigen land werden vervolgd door de Birmese overheid.
Zijn Koninklijke Hoogheid Salman bin Abdulaziz Al Saud, moge Allah hem beschermen.