Wees niet droevig

Bismillaah Ar-Rahmân Ar-Rahiem, Alhamdulillaahi Rabbil ‘Alameen, was-salaatu was-salaamu ‘ala nabiyyina Muhammadin wa ‘ala ahlihi wa sahbihi wa aj’ma’een ama’ ba’d:

In de Naam van Allaah, de Erbarmer, de Meest Barmhartige.

Er was een jongeman die na een lange tijd zijn studie te hebben genoten in een communistisch land, terugkwam naar zijn thuis. Zijn familie heeft hem goed verwelkomd. Echter toen de gebedstijd is aangebroken, weigerde hij naar de moskee te gaan. Hij vertelde de familie dat hij niet zou bidden totdat een moslimgeleerde zijn drie vragen beantwoordt heeft.

De familie zijn op zoek gegaan naar een moslimgeleerde en hoorden dat er één imam is die zeer vroom is. Eenmaal bij de imam aangekomen, zei de jongeman tegen hem: “en denk je dat jij mijn vragen kunt beantwoorden, terwijl vóór jou veel mensen faalden?”
De imam zei: “vraag maar, ik zal in sha Allah mijn best doen.”
De jongeman vroeg: “één, bestaat God? Zo ja, wat is Zijn vorm? Twee, wat is het Lot? Drie, als satan daadwerkelijk van vuur is gemaakt, waarom zou hij erin gegooid worden, aangezien hij de pijn van de vuur niet zou voelen.”

Net nadat de jongeman eindigde, gaf de imam de jongeman plotseling een harde klap, dat de jongeman deed schrikken, waarop hij woedend zei: “waarom sloeg u mij? Bent u niet in staat te antwoorden?” De imam zei: “welnee, maar de klap is het antwoord op jouw vragen.” De jongeman zei verbaasd: “wat bedoelt u?”

De imam zei: “wat heb je gevoeld na de klap?” De jongeman antwoordde: “een vreselijke pijn.” De imam zei hierop: “geloof je dat deze pijn bestaat?” Waarop de jongeman zei: “natuurlijk en ik voel hem nog steeds.” De imam vroeg: “laat mij zijn vorm zien!” De jongeman zei dat het onmogelijk is. “Dit is dan het antwoord op jouw eerste vraag” zei de imam.”Wij voelen het bestaan van Allaah door te kijken naar Zijn sporen en tekenen in Zijn schepping, maar kunnen Hem niet zien.”

Daarna vervolgde de imam: “heb je gisteren gedroomd over iemand die vandaag jou een klap zou geven?” De jongeman antwoordde: “nee”. “Heeft iemand jou verteld dat ik jou vandaag een klap zou geven of heb je eerder hier kennis over gehad?” De jongeman antwoordde: “nee”. “Dit is dan het lot” zei de imam. “Je weet er niks over totdat het gebeurt.”

De imam vervolgde wederom: “de hand waarmee ik jou sloeg, van wat is het gemaakt?” “Van klei”antwoordde de jongeman. “En jouw gezicht?” vroeg de imam. “Ook van klei” zei de jongeman. “Hoe voelde de klap?” vroeg de imam. “Pijnlijk” antwoordde de jongeman. “juist” zei de imam. “Ook al is de sajtaan van vuur gemaakt, de hellevuur zal zeer pijnlijk voor hem zijn.”

Nadat de jongeman overtuigd is geraakt, liep hij met de imam naar de moskee en verrichtte het gebed en werd een vrome moslim.

Subh’aanaka Allaahumma wa bih’amdiek, ash-hadu allaa illaaha illaa anta, astaghfieruka wa atuba ilayk.

Wa ‘alaykum salaam warahmatullaah