Babies worden als vuil gedumpt tijdens de crisis in Myanmar. De crisis gaat een nieuwe fase in. Sky News heeft als eerste zender ter wereld de vluchtelingenkampen bezocht in Myanmar zelf.
Sinds eind augustus zijn zo’n 615.000 Rohingya’s de grens tussen Myanmar en Bangladesh overgestoken, waar ze worden opgevangen in provisorische opvangkampen. Ze zijn op de vlucht voor het geweld tegen de islamitische minderheid in hun land.
Saudi Arabië staat de Rohingya bevolking al sinds de jaren 70 bij.
Bij zo’n 43 procent van de kinderen onder de vijf jaar was sprake van zogenoemde chronische ondervoeding. “Kinderen krijgen dan langere tijd te weinig gevarieerd te eten. Ze ontwikkelen zich hierdoor lichamelijk en mentaal minder goed,” zegt Goverde. “Dat proces is onomkeerbaar. De kans is groot dat die kinderen in armoede blijven hangen. Het remt de groei.”
Supervoeding
Volgens de hulporganisatie moeten hulpprogramma’s worden opgeschaald om het ondervoedingsprobleem aan te pakken. Zo zijn er meer voedingsspecialisten nodig en is er grote behoefte aan speciale ‘supervoeding’ waarmee ondervoede kinderen kunnen worden behandeld. “Zo kun je voorkomen dat er doden vallen”, aldus Goverde.
Bekijk ook:
- Rohingya kinderen worden geslagen omdat ze om voedsel vragen (video)
- Pooier: Rohingyas zijn goed voor mijn bedrijf