Minister Hennis: “Geen plaats voor moslims binnen de krijgsmacht”

Minister Hennis (MinDef) vindt dat er binnen de krijgsmacht geen ruimte is voor mensen die ‘geradicaliseerd‘ zijn en het ‘salafisme‘ aanhangen. In de Tweede Kamer zei ze dat voor deze groep hetzelfde beleid geldt als voor mensen die op andere manieren zijn geradicaliseerd, zoals aanhangers van het ‘jihadisme‘.

Naar aanleiding van vragen van CDA en ChristenUnie liet Hennis doorschemeren dat militairen die zich tot het salafisme bekeren worden ontslagen. Zij doelt daarmee op de aanhangers van het geloof die tegelijk ook extremistische standpunten innemen.

SOCIAL MEDIA Op Facebook en andere sociale media reageren moslims onthutst over de uitspraken van minister Hennis.

“Hoezo salafisme? weet zij wel wat dat inhoudt?”

“Hennis haar haarkleur? Blond. Check.

“Ze willen salafisme verbieden in NL? Dit zijn best wel 1938 taferele aan t worde hier ..Wanneer komt dr hier Kristalnacht en de eerste echte razzia? Moete we nu al onze halve manen op de jasse naaie of nog ff wachte? Vervang het woordje salafisme in orthodox jodendom dan heb je de poppe aan t dansen namelijk is t niet..”

Arnoud v.D.: “Note: mensen die zogenaamd ’tegen salafisme’ zijn, zijn tegen praktiseren van islam maar zeggen ’t zo dat ze niet islamofoob genoemd worden. (via Bastiaan Wildeman)”

Hakim H G: “Ze hebben geen flauw benul waar ze het over hebben…en dit zijn dan de vertegenwoordigers van het volk… Nog eff en we krijgen wilde dieren in de tweedekamer die ons vertellen wat we moeten doen.”

Najat N: “Ze praat over een term waarvan ze de betekenis niet eens weet. Domme ******.”

A. v.d. Hof: “Geradicaliseerde politici wel? Halve kamer zit er vol mee, ook weg. weg weg. :p ”

H. Khandoul: “Het gaat niet om de betekenis maar om de term zelf. Zij bepalen steeds meer wat ´´radicaal´´ is. Straks ben je radicaal alleen maar al als je 5x per dag bidt of een baard laat staan terwijl je dat voorheen niet deed. Of quran met je meedraagt om te lezen…”

RADICALISME? De term “radicalisme” wordt helaas maar al te vaak in relatie gebracht met geweld en onfatsoen. Dat kan een vorm van radicalisme inhouden, maar lang niet altijd gaat de vlieger hiervoor op. De term past naar ons mening niet in deze context, omdat men hierbij praktiserende moslims mogelijk op een hoop wil gooien. Ieder mens kan radicaal zijn, bijvoorbeeld wanneer men gelooft in het pleonasme en daarvoor pleit. Extremist Breivik gebruikt geweld, radicaal Wilders niet. Dat is een cruciaal verschil. Maar Wilders zou de extremisten wel moeten corrigeren en trachtten hen van het dwaalpad te krijgen. Meent Jean Tillie, hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Amsterdam.

SALAFISME? Ook de term “salafisme” wordt door veel politici gebruikt zonder dat zij weet hebben van de daadwerkelijke betekenis ervan. In beginsel verwijst het woordje naar de eerste generaties moslims; de vrome voorgangers (arabisch: ‘salaf’). Iedere moslim wordt geacht om het voorbeeld van de Profeet (vrede zij met hem) en zijn volgers te volgen. In deze zijn alle moslims “salafisten”. Wij noemen onszelf echter normaal gesproken gewoon moslims, en geen “salafisten”, omdat het woordje “moslim” voldoet.

Wel is er een politieke beweging actief waarvan de aanhangers zich expliciet “salafi” noemen. Deze groepering vind men voornamelijk in de Arabische landen; het grootste verschil met de rest van de moslims is dat deze groepering van mening is dat het gebruik van geweld tegen regeringsleiders pertinent verboden is. Zelfs als het een onderdrukker is (zoals Sisi in Egypte, zie de salafistische Noer-partij etcetera). Ook naar deze groepering kan Hennis niet hebben verwezen, omdat zij zich keren tegen het oppakken van de wapens tegen regeringsleiders.

JIHADISME? Jihad. Een term dat zonder twijfel het vaakst wordt misbruikt door de westerse media. De jihad kan men het beste vertalen naar “strijd” (en al helemaal geen heilige oorlog!). Een strijd, waarvan iedere moslim verplicht is om die te voeren (omdat ieder mens ergens voor strijdt). Moslims strijden o.a. constant tegen hun innerlijke (jihad an Nafs). Zelfs kinderen voeren de jihad wanneer zij voor de keuze staan om een snoepje te stelen of niet. Niets meer, niets minder. De term kun je dus altijd gebruiken, ook voor een fysieke strijd (of oorlog) waarbij geweld en wapens worden gebruikt.

Wie had dit gedacht: Wanneer een vrouw een kindje baart is zij bezig met de jihad. Mocht zij komen te overlijden tijdens haar zwangerschap, dan is zij een martelaar (shaheed*)!

 

HET PROBLEEM: EXTREMISME Als al deze bovengenoemde termen doorgaans niet problematisch zijn, wat is dan eigenlijk wel het probleem? Het probleem in deze is extremisme. Het doorslaan en de rechten van andere mensen ontnemen omdat de individu zelf zaken niet kan relativeren. Wij pleiten er dan ook voor dat alle kamerleden een gedegen opleiding over de islam volgen om voortaan de verschillende termen van elkaar te onderscheiden, zodat zij in het vervolg geen uitspraken meer doen als die van minister Hennis.

*met de wil van Allah