Kalimah

 

Tawheed is het aanbidden van Allah سبحنه و تعال alléén en het toekennen van aanbidding alléén aan Allah سبحنه و تعال en niemand naast Hem. Ibn Taymiyya zei: ‘Tawheed waarmee de boodschappers werden nedergezonden, omvat ook het getuigen dat goddelijkheid aan Allah alleen behoort en verklaren dat er geen god dan Allah is.

Dat wil zeggen dat niemand het recht heeft om aanbeden te worden, behalve Hij. Daarnaast zou men op niemand moeten vertrouwen behalve Hem. Men zou met niemand bevriend moeten raken, behalve ter wille van Hem, men zou geen vijandigheid (aan iemand) moeten tonen, behalve ter wille van Hem en men zou niet moeten handelen, behalve voor Hem. Dit houdt ook het bevestigen van de namen en eigenschappen die Hij aan zichzelf heeft toegekend in.’

Allah سبحنه و تعال zegt in de Qur’an:

وَإِلَـهُكُمْ إِلَهٌ وَاحِدٌ لاَّ إِلَهَ إِلاَّ هُوَ الرَّحْمَنُ الرَّحِيمُ

En jullie god is één God, er is geen god dan Hij, de Barmhartige, de Genadevolle. (soerah al Baqarah; 2:163)

Opnieuw zegt Allah سبحنه و تعال in de Qur’an:

وَقَالَ اللّهُ لاَ تَتَّخِذُواْ إِلـهَيْنِ اثْنَيْنِ إِنَّمَا هُوَ إِلهٌ وَاحِدٌ فَإيَّايَ فَارْهَبُونِ

En Allah zegt: ‘(O mensheid)! Neem geen twee goden in aanbidding. Waarlijk Hij (Allah) is de Enige God. Vrees Mij dus (en Mij alleen)’. (soerah an Nahl; 16:51)

Daarnaast zegt Allah سبحنه و تعال ook:

وَمَن يَدْعُ مَعَ اللَّهِ إِلَهًا آخَرَ لَا بُرْهَانَ لَهُ بِهِ فَإِنَّمَا حِسَابُهُ عِندَ رَبِّهِ إِنَّهُ لَا يُفْلِحُ الْكَافِرُونَ

En ieder die een andere god naast Allah aanroept waarvan hij geen bewijs heeft, zijn afrekening is slechts bij zijn Heer. Zeker! De ongelovigen zullen niet slagen. (soerah al Mu’minoen; 23:117)

Over de polytheïsten zei Allah سبحنه و تعال in de Qur’an:

(35)إِنَّهُمْ كَانُوا إِذَا قِيلَ لَهُمْ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ يَسْتَكْبِرُونَ (36)وَيَقُولُونَ أَئِنَّا لَتَارِكُوا آلِهَتِنَا لِشَاعِرٍ مَّجْنُونٍ

Waarlijk, als er tegen hen gezegd wordt: ‘Geen heeft het recht om aanbeden te worden behalve Allah’, halen ze hooghartig hun neus op. En (zij) zeggen: ‘Gaan wij onze goden verlaten vanwege een krankzinnige dichter?’ (soerah as Saffat; 37:35-36)

Tawheed betekent niet alleen Tawheed ar Roeboebiyyah  dat wil zeggen dat Allah alleen de Schepper van dit heelal was, zoals door sommige soefi’s wordt gedacht. Zij geloven dat zij de top van Tawheed hebben bereikt als zij erin slagen te bewijzen dat Allah de Schepper van dit heelal was. Maar als iemand toegeeft, wat de Heer verdient, in de zin van eigenschappen en verheerlijking en dat Hij de Schepper van het heelal is, is hij nog geen gelovige, totdat hij getuigt dat er geen god is behalve Allah alleen.

Aldus geeft hij toe dat niemand het recht heeft aanbeden te worden, behalve Allah alleen. De Ilah (god) is degene die er recht op heeft om aanbeden te worden en niet degene die schept. Dus als het wordt geïnterpreteerd als degene die schept en er wordt gedacht dat dit de top van Tawheed is, zoals wordt gedaan, door degenen die, zoals zij beweren, aboe al Hassan en zijn volgelingen volgen, verwezenlijken zij niet de essentie van Tawheed waarmee de profeet Mohammed صلى ا لله عليه و سلم werd gestuurd. Hoewel de polytheïsten van de Arabieren getuigden dat Allah alleen de Schepper van alles was, werden zij nog steeds als polytheïsten beschouwd.

Allah سبحنه و تعال zegt in de Qur’an:

وَمَا يُؤْمِنُ أَكْثَرُهُمْ بِاللّهِ إِلاَّ وَهُم مُّشْرِكُونَ

En de meesten van hen geloven niet in Allah, behalve dat zij deelgenoten (aan Hem) toekennen. (soerah Yoesoef; 12:106)

Een groep van de vrome voorgangers zei: ‘Jij vraagt hen: ‘Wie schiep de hemelen en de aarde?’ Zij antwoordden: ‘Het is Allah’, terwijl zij anderen aanbidden naast Hem.’

Niet iedereen die getuigt dat Allah de Heer van alles en de Schepper ervan is, is een gelovige, behalve degenen die niemand anders dan Hem dienen, die tot niemand anders dan Hem oproepen, die niemand behalve Hem vrezen, die Zijn boodschappers gehoorzamen, die gehoorzaam zijn aan Zijn bevelen en verboden.