Apartheid keer terug in Zuid-Afrika: Somaliërs levend verbrand (video)

Het geweld tegen vreemdelingen is de voorbije weken fel toegenomen in Zuid-Afrika. Er vielen al minstens vijf doden.

In Zuid-Afrika worden ze ‘kwerekwere’ genoemd: een scheldnaam voor buitenlanders. Het gaat om Somaliërs, Malawiërs en mensen uit andere Afrikaanse landen die bijvoorbeeld een winkeltje beginnen in een van de townships.

De komst van zo’n winkeltje, of spaza, is eigenlijk heel fijn. Je hoeft niet naar de grote stad voor je boodschappen en je kunt producten kopen in kleine verpakkingen. Zo zit de olie om te koken in een mini-flesje in plaats van een enorm blik. Ook voor een stuk zeep of een wc-rol kun je er terecht. Maar er zijn bewoners die het succes van de ondernemer niet gunnen. Ze pikken onze huizen en onze vrouwen in, zeggen ze.

De haat is vooral groot in Durban en Johannesburg. Met messen en machetes gaan inwoners de straat op. Uit angst verlaten immigranten halsoverkop wat ze hebben opgebouwd. Op zoek naar een veilige plek vluchten ze politiebureaus in.

In het volgend filmpje (niet geschikt voor jonge kijkers) is te zien hoe o.a. moslims (somaliërs) worden gelynched op de meest gruwelijke wijze: middels de halsbandmoordmethode. Hierbij krijgt het slachtoffer een autoband gevuld met brandstof om zijn nek die vervolgens in brand wordt gestoken. Het slachtoffer sterft een pijnlijke dood, die soms pas na 20 minuten zijn intrede doet.